~ Mala crna haljina

Problemi pri odabiru savršene večernje kombinacije snašli su gotovo svaku ženu. Puni ormari u kojima ipak nema ništa pametno za obući učestalo živciraju cjelokupan ženski rod. Kažu da plavušama pristaje ružičasto, nebesko-plavo ili smeđe. Crnkama i brinetama pak pristaje crveno, dok crvenokose najljepše izgledaju u zelenoj odjevnoj kombinaciji. Poznata ikona stila, dobrih parfema i skupih torbica - Coco Chanel, dizajnirala je revoluciju za ženske ormare i savršenu haljinu koja pristaje svim bojama kose - ''Little black dress''.

Mala crna haljina je jednostavna, večernja ili tzv. koktel haljina, koja je zbog svoje nepretencioznosti i jednostavnog izgleda, odmah pri svom nastanku uspoređena sa automobilom marke ''Ford'', koji je tada bio sinonim za masovnost, nisku cijenu i crnu boju. Coco Chanel je ovu haljinu dizajnirala s ciljem da bude ''komad odjeće'' na kojem se ne vide mrlje i da dobro ''oblači'' svaku ženu. Mala crna haljina može biti od različitih materijala, skupljih ili jeftinijih, ali mora biti jednostavnog kroja. 
Modni kreatori smatraju da je mala crna haljina esencijalni dio ženske garderobe, čije mišljenje dijele i žene diljem svijeta, a zakon mode govori kako bi svaka žena trebala imati svoju elegantnu, jednostavnu i kratku crnu haljinu koju može obući u svakoj prilici. 
Prije nego što je lansirana u svijet mode, crna haljina je u zapadnom dijelu svijeta služila za izražavanje žalosti, no modna kreatorica Gabriela ''Coco'' Chanel u njoj je prepoznala drugačiju svrhu.

Prva mala crna haljina bila je bez rukava, dužine malo iznad koljena. Ženska emancipacija u to vrijeme je postigla da se nose kraće haljine, kraća kosa i kraći rukavi, a ''Coco'' je bila nosilac tog pokreta na području mode. Funkcija male crne haljine je da svaka žena može biti lijepo, elegantno i ženstveno odjevena i sa skromnim sredstvima i zbog toga je postala klasični sastavni dio ženske garderobe. Prvenstvena namjena je bila za kotel - zabave, dakle za popodnevne izlaske, ali s raznim, atraktivnim i skupocjenim dodacima, lako ju je pretvoriti u elegantnu večernju haljinu. U kombinaciji sa crnim sakoom ista ova haljina može poslužiti i kao poslovna odjeća. Hvala dragoj ''Coco'' na kreaciji haljine, koja će zasigurno zauvijek biti u funkciji. 




Primjedbe

Popularni postovi